Едва една четвърт от българите са доволни от стандарта си на живот
20.04.2010 | 08:41
Едва една четвърт от българите са доволни от стандарта си на живот
На първо място по показателя "удовлетвореност от стандарта на живот" сред седем бивши социалистически страни, сега членки на ЕС, е Чехия

Едва една четвърт - 24 на сто - от българите са доволни от стандарта си на живот, обяви на своя интернет сайт международната организация за социологически проучвания Gallup ("Галъп").

По този показател те се нареждат на последно място в група от седем страни, която включва седем бивши социалистически страни, сега членки на Европейския съюз - България, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Латвия и Литва.

Анализът на "Галъп" е фокусиран главно върху Полша - заради трагичните събития в края на 10 април, и се основава на сравнението по някои показатели с останалите държави в представителната група страни, съобщава Dariknews.bg.

На първо място по показателя "удовлетвореност от стандарта на живот" е Чехия, където 69 на сто от анкетираните са обявили, че са доволни от начина, по който живеят. Полша е на второ място - 66 на сто от анкетираните са удовлетворени от жизнения си стандарт. "Доволните" в Румъния са 42 на сто.

Малко под една трета - 31 на сто, от поляците смятат, че стандартът им на живот се подобрява. На второ място по този показател е Чехия с 24 на сто. България е на пето място със 7 на сто след Румъния - 17 на сто, и Унгария - 13 на сто. На последно място е Литва, където едва 4 на сто от анкетираните смятат, че стандартът им на живот се подобрява.

Поляците са и най-големите оптимисти - 28 на сто смятат, че икономическото състояние на страната им се подобрява. В България процентът на оптимистите е 9 на сто. В Литва нито един от анкетираните не е заявил, че очаква икономическото положение да се подобри.

Анкетата е била извършена през декември миналата и януари тази година.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти