Едва 6500 души са прехвърлили пенсиите си в НОИ
21.11.2016 | 13:30
econ.bg
Едва 6500 души са прехвърлили пенсиите си в НОИ
Работещите тежък труд (от първа и втора категория) пък, които също имат тази възможност от януари тази година, са всичко на всичко 103-ма души

Под 6500 души са се възползвали от възможността да прехвърлят пълната си пенсионна вноска в НОИ. Те са предимно военни и полицаи, на които предстои пенсиониране.

Работещите тежък труд (от първа и втора категория) пък, които също имат тази възможност от януари тази година, са всичко на всичко 103-ма души. 

Данните са от отговор на финансовия министър на депутатски въпроси и са актуални към края на септември, съобщава в. "Сега". Възможността на работещите да се прехвърлят от универсален фонд в НОИ реално действа от август 2015 г. Броят на избралите да прекратят осигуряването си в капиталовия стълб е твърде малък на фона на общия брой на осигурените. 

В универсалните пенсионни фондове, където родените след 1959 г. внасят 5% от общо 17.8% осигуровка за пенсия, има над 3.8 млн. партиди на осигурени лица според данните на Комисията за финансов надзор. 

Не се знае обаче каква част от тях са кухи - тоест по тях не се правят вноски, защото например са на заминали в чужбина българи. Веднъж отворена, партидата в универсалните фондове не се закрива, независимо дали по нея се правят вноски. Така всички работещи са внесли в Сребърния фонд близо 25 млн. лв. към края на септември. Това е сумата с натрупване от август миналата година, която осигурените са прехвърлили от индивидуалните си партиди във фонда. 

Тези хора автоматично губят собственост върху парите си и те не се наследяват. Ако някога отново решат да се върнат във втория стълб и да пестят за втора пенсия, ще получат сумата, която са внесли в Сребърния фонд. За сметка на това ще разчитат на по-висока пенсия от НОИ за времето, в което са се осигурявали само в Държавното обществено осигуряване. 

Конституционният съд трябва да се произнесе дали промените за избора на осигуряване за втора пенсия противоречат на основния закон. Тълкуването на текстовете в Кодекса за социално осигуряване, с които бе въведена възможността хората да се осигуряват единствено в НОИ, бе поискано от Върховния административен съд. Според съда промените, наложени от финансовия министър Владислав Горанов, са противоконституционни.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти