Една и съща фирма ще е концесионер на двата плажа в Созопол
14.11.2018 | 16:20
econ.bg
Една и съща фирма ще е концесионер на двата плажа в Созопол
Фирмата ще инвестира малко над 343 хил. лв. за развитие и опазване на облика на културно-историческото наследство на морския плаж

След като преди по-малко от месец правителството избра за концесионер на централния плаж в Созопол фирмата "Ауто фактор" ЕООД, днес дружеството получи право да стопанисва и другият плаж в града - "Харманите".

Фирмата ще инвестира малко над 343 хил. лв. за развитие и опазване на облика на културно-историческото наследство на морския плаж. Въпреки че не се посочва колко е срокът на концесията, от кабинета уточняват, че за целия ѝ срок на договора цената за чадър и шезлонг ще е в размер на 8 лв. Всяка година дружеството ще плаща концесионна такса на държавата от около 227 хил. лв.

"Ауто фактор" е концесионер и на плажа "Несебър-юг". Фирмата е еднолична собственост на Кирил Спасов. Той е съдружник в дружеството "Ирида-71", което е концесионер на плажовете "Слънчев бряг-юг" (известен още като "Какао бийч"), "Хармани" в Созопол и "Поморие-изток".

Дружеството е създадено още през 1997 г. от взривения през 2002 г. Димитър Димитров–Маймуняка, един от най-близките довереници на шефа на ВИС-2 Васил Илиев. След поредица от прехвърляне на дялове през годините в момента фирмата е собственост на Надя Иванова и Кирил Спасов. До лятото на 2012 г. мажоритарен собственик на "Ирида-71" е бил Радостин Бързанов - Радо Слънцето, бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев.

Правителството определи още и концесионер на централния плаж в Бургас. Това е "Булгариен директ райзен" ЕООД. Фирмата ще инвестира близо 119 хил. лв. за санитарно-хигиенна поддръжка. И по този договор не е посочена продължителността на концесията, но се уточнява, че цената за чадър и шезлонг ще бъде по 7 лв. Всяка година дружеството ще плаща концесионна такса на държавата от около 297 хил. лв.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти