Една от най-старите бири в света е застрашена от климатичните промени
16.09.2018 | 10:15
econ.bg
Една от най-старите бири в света е застрашена от климатичните промени
Проучване на температурите в Брюксел и региона Пайотенланд, намиращ се югозападно от белгийската столица, повдига въпроси за бъдещето на произвежданата там бира ламбик, спадаща към типа "кисел ейл"

Климатичните промени поставят един от най-старите видове бира в риск, предупреждават изследователи на околната среда и водещ пивовар в Белгия, предаде "Гардиън".

Проучване на температурите в Брюксел и региона Пайотенланд, намиращ се югозападно от белгийската столица, повдига въпроси за бъдещето на произвежданата там бира ламбик, спадаща към типа "кисел ейл".

Ламбик ферменитира на открито чрез излагане на бактерии, които се срещат във въздуха и диви дрожди, виреещи само там. Тя разчита на нощните температури между минус осем и осем градуса по Целзий за охлаждане и инокулиране. След охлаждането ламбик се поставя в дървени бъчви, където е изложена на въздействието на микроорганизми, живеещи в дървото. Идеалната температура за отлежаване е под 25 градуса, над които се увеличава рискът определени бактерии да развалят бирата.

В рамките на съвместен проект изследователите на климата Марк и Аса Стоун и брюкселската пивоварна Cantillon открили, че и без това ограниченото време за производство на бирата е намаляло от 165 дена в началото на 20 век до около 140. Традиционният сезон за производство на бира е от октомври до април, но учените изразяват опасения, че заради промените в температурите той се е изместил по-късно през есента и приключва преждевременно в началото на пролетта.

Има опасения, че броят на дните за производство на бира ще намалее още повече и ще се стигне до проблем, подобен на този през 2015 г., когато бирата трябваше да бъде изхвърлена заради прекалено високи температури.

Според собственика на брюкселската пивоварна Cantillon изкуственото охлаждане на пивната мъст би променило вкуса на бирата.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти