Екозащитници искат МОСВ да спре строежа на мини ВЕЦ
20.10.2010 | 12:21
Екозащитници искат МОСВ да спре строежа на мини ВЕЦ
В началото на септември Регионалната дирекция по горите - София е установила незаконно изсичане на дървета

Изграждането на мини ВЕЦ при река Леви Искър в Рила предизвика недоволството на екозащитници. "От заповед на кмета на Самоков, издадена на 11 октомври 2010 г., става ясно, че при изграждането действително са извършени нарушения и строителството е спряно, заявиха от коалицията "За да остане природа в България".

Представителите на сдружението са обезпокоени, че общината не е изяснила своите аргументи и мотиви да спре строителството и това може да е само временен ход, който да даде възможност на инвеститора да узакони действията си.

В началото на септември Регионалната дирекция по горите - София е установила незаконно изсичане на дървета при изграждането на ВЕЦ-а. Дирекцията за национален строителен контрол и Министерство на околната среда и водите също започнаха проверки след многобройни сигнали от граждани заради разрушените туристически пътеки и корито на реката. В същото време с жителите на с. Мала Църква не е било проведено обществено обсъждане за инвестиционните намерения в района и те не са обжалвани в законовия срок.

При разследване на журналисти и граждани стана ясно, че инвеститорът в това съоръжение е Славейко Гергинов (фирма "Хидро Еко Ват" ООД) - местният представител на застрахователната компания „Лев инс".

Природозащитниците припомнят, че реката е едно от последните находища на рядък вид риба - главоч (Cottus gobio), защитен според европейското законодателство и България е длъжна да го опазва въпреки, че към момента въпросната територия все още не е включена в европейската екологична мрежа Натура 2000.

Оказва се, че Регионалната инспекция по околната среда и водите - София е одобрила оценката за въздействие върху околната среда на инвестиционното намерение, без да вземе предвид последните научни данни за биологичното разнообразие в района.

Сега казусът е в ръцете на екоминистъра Нона Караджова, която може да забрани изграждането на ВЕЦ-а на основание на чл. 122 от Закона за биологичното разнообразие. Така, министърът може да спести на България опасността от нови проблеми с Европейската комисия. До момента обаче единствено МОСВ не е реагирало с официален отговор по сигналите.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти