Експерти: Глобалната икономика ще отчете рекорден ръст през 2018 г.
24.01.2018 | 14:40
econ.bg
Експерти: Глобалната икономика ще отчете рекорден ръст през 2018 г.
Според прогнозите, световната икономика ще нарасне с 3.7% тази година, което е най-бързият ръст от 2010 година, когато бе отчетено нарастване с 4.3 на сто

Тази година световната икономика ще нарасне с висок темп и ще достигне ниво, което не е наблюдава от 2010 г. насам, тъй като сред развитите страни заедно с постоянния икономически ръст се ускорява и инфлацията, сочи проучване на агенция „Ройтерс" сред повече от 500 икономисти.

Експертите смятат, че големите централни банки ще се откажат от ултра меката си парична политика още тази година, но все пак ще бъдат приемливи разходите по заемите, което ще подкрепи растежа. Последните анкети на Ройтерс, които обхващат повече от 45 държави, не само подчертаха оптимизма за растежа, но показаха, че прогнозите за инфлацията се актуализират или остават непроменени в почти 70% от тези страни. "За първи път от доста време глобалният растеж се ускорява над средния и не се връща обратно", казва Джеймс Суини, главен икономист в Credit Suisse.

Според прогнозите, световната икономика ще нарасне с 3.7% тази година, което е най-бързият ръст от 2010 година, когато бе отчетено нарастване с 4.3 на сто.

Октомврийската прогноза на „Ройтерс" беше за ръст от 3,6%, а МВФ очаква, че нарастването ще бъде 3,9% през тази година.

Почти 70% от 140-те анкетирани, които отговориха на допълнителен въпрос, отбелязват, че световният икономически бум е по-вероятно да се ускори тази година, а инфлацията да бъде по-висока от сегашната.

Тези очаквания до голяма степен се дължат на ръста на БВП в развитите страни, особено в еврозоната и САЩ, които може би не са показали най-всичкото си ниво, което могат да достигнат.

Позовавайки се на силното доверие на бизнеса и потребителите, както и на устойчивото създаване на работни места, икономистите многократно са повишавали оценките за растежа на еврозоната и нейните големи икономики.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти