Експерти искат да се въведе термин "системен нарушител" в закона за движение по пътищата
25.02.2018 | 10:00
econ.bg
Експерти искат да се въведе термин "системен нарушител" в закона за движение по пътищата
Само през януари е имало 476 тежки катастрофи и 17 000 нарушения

Терминът "системен нарушител" трябва да се въведе в Закона за движение по пътищата, защото участниците в движението, които повтарят ежедневно нарушенията си, се разглеждат еднакво с онези, които извършват по-незначителни или инцидентни нарушения. Това предлага Георги Гълъбов, член на Института за пътна безопасност, цитиран от Дарик радио.

"Предлагаме да бъде излекуван този недъг на досегашната ни уредба и да се въведе, че във всеки един случай, в който нарушител, който в разстоянието на една година от влизането в сила на наказателното му постановление, извърши три, каквито и да е, нарушения, то този нарушител да бъде третиран като системен нарушител. И към него да се прилагат по-строги наказания и да му се отнема свидетелството за правоуправление", обясни Гроздан Караджов, който също е член на института.

По данни на МВР само за първия месец на тази година е имало 476 тежки катастрофи и 17 000 нарушения. Това е в пъти повече от януари миналата година. "Ежегодно губим близо 700 души, между тях и деца, това е по двама души на ден. Губим ги без да сме във война. На всеки се случва да наруши закона или правилника, всеки може да се озове в такава ситуация. Ако държавата хвърля всичките си усилия в това да спре всяко нарушение и да обхване целия този сектор, това ще бъде тотален провал", коментира Караджов.

Предстои пореден ремонт на действащия закон за движение по пътищата, като идеята е той да бъде разделен на три отделни: за движение по пътищата, за пътните превозни средства и закон за водачите на моторни превозни средства. В момента над 11 институции отговарят за спазването на Закона за движение по пътищата. И туй като си споделят вината, си споделят и задълженията, което води до хаос и що се отнася до пътищата - до човешки жертви. обясняват от института.

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти