Експерт: Имиджът на Конституционния съд е сринат
12.11.2012 | 09:33
Експерт: Имиджът на Конституционния съд е сринат
Съдия Марковска е отложила клетвата си като конституционен съдия

"Ситуацията е безпрецедентна. Всички призовават госпожа Марковска (Венета Марковска - бел.ред.) да си подаде оставката. За да може да подаде оставка, тя трябва да встъпи в длъжност". Това каза тази сутрин в ефира на БНР Рада Смедовска от фондация "Риск-монитор". Според нея доста рискован ход би било, ако съдията подаде оставка от досега заемания пост във Върховния административен съд. Експертът прогнозира, че спорният съдия ще се оттегли.

Авторитетът на Конституционен съд е сринат до нивото на земята. "Много интересно би било да отгатнем колко души ще положат клетва в четвъртък като конституционни съдии и сред тях ще бъде ли Венета Марковска", каза още Смедовска. Тя допълни, че ако Марковска не се яви в четвъртък, изборът на конституционен съдия трябва да започне отново.

Според експерта недопустимо е фактът, че голяма част от институциите в момента са впрегани в това да показва моралните качества на съдията.

Венета Марковска е отложила полагането на клетва като конституционен съдия и е сезирала прокуратурата да провери всички сигнали. Това каза от своя страна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пред БНТ.  Той допълни, че за момента проверката не е дала никакви резултати.

„Ако от прокуратурата ни се възложи някаква проверка, ние ще я направим. Ако прокуратурата няма да се занимава, защо смятате, че МВР трябва да се занимава", попита риторично Цветан Цветанов във връзка с молбата на Марковска анонимният сигнал срещу нея да бъде проверен. 

Премиерът Бойко Борисов е помолил избраната за конституционен съдия Венета Марковска да се оттегли, предаде агенция "Фокус".Той вчера отговори на въпрос на журналисти за случая.

„Молбата ми е да се оттегли, след като създаде такъв огромен шум и да продължи да си бъде съдия. Това е нейно право, защото вече е избрана, но така или иначе, около нея много се говори, има напрежение и в случая най-достойното би било тя сама да не отиде да се закълне. Помолил съм я преди една седмица. Надявам се да го реши”, коментира министър-председателят.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти