Експерт: Тероризмът ощетява БВП на икономиката с 0,5%
24.07.2012 | 17:44
Експерт: Тероризмът ощетява БВП на икономиката с 0,5%
Доц. Димитров сравни съвременните терористични организация с бизнес организации

Страхът след терористични актове е по-голям от реалния негативен ефект върху икономиката, който обикновено се равнява на около 0.5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на засегнатата страна. Това каза в предаването "Инвестбук" (Investbook) на телевизия "България он Еър" доц. Димитър Димитров, ръководител на катедра "Национална и регионална сигурност" в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Пренебрегването на сигурността може да доведе до много по-сериозни загуби, коментира доц. Димитров. Според него обаче връзката между страха и икономическата активност не е правопропорционална.

Той каза още, че ефектът върху икономиката зависи и от реакциите на официалните власти, които според него в  България са били бързи и навременни. 

Димитров сравни съвременните терористични организация с бизнес организации, защото също като тях те търсят начини за генериране на приходи, които след това да инвестират. По думите му, пренебрегването на сигурността може да доведе до сериозни загуби за компаниите, а случаят в Бургас показва именно пропуски в корпоративната сигурност.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти