Експерт: Хлябът със сигурност ще поскъпне
24.07.2012 | 09:29
Експерт: Хлябът със сигурност ще поскъпне
Всеки производител можел сам да се определя увеличението на цената

Със сигурност ще има увеличение на цената на хляба. Това каза секретарят на Националната браншова камара на индустриалните хлебопроизводители Кольо Колев в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт". Той обясни:

От 1 юли се увеличи цената на електричеството за бизнеса с 16%, цената на водата с около 5%, цената на горивата се увеличиха с около 10% и цената на зърното се увеличи с 35%. За последните 15 дни цената на брашното в различните региони се е увеличила между 15 и 20%. Няма такова изделие, което при тези увеличения, да може да поддържа тази цена. Ето защо когато говорим, че ще има увеличение, то се базира на реалностите на пазара. Не бих се наел какво ще бъде увеличението.

Всеки производител може сам да се определя увеличението на цената.

Ако цените на суровини и енергия се задържат няма да има повторно увеличение на цената на хляба до края на годината, обясни още Кольо Колев.

Хлябът от 700 г ще се продава за около 1,20 лв., което е скок на цената с 15%. Това заяви вчера председателят на регионалната структура на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов. Той очаква част от бранша още от вчера да продава на по-високи цени и в магазините хлябът да е 1,20 лв., защото и търговците си слагали 25-30 ст. надценка.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти