Експерт: "Южен поток" не ни е потребен в този вид
15.09.2012 | 12:56
<p>Според много специалисти шистовият газ ще се окаже доста по-мощен ресурс от конвенционалния такъв</p>
Според Васил Филипов ако Русия иска да мине през България, ще трябва да плати за сервитута

Проектът "Южен поток" трябва да бъде разгледан вничателно. Това заяви в ефира на БНР бившият директор на "Булгаргаз" Васил Филипов.

Той добави: "Южен поток" не ни е потребен в този вид. По мое време от транзит на газ през България за други държави докарвахме 1.4 млрд. куб. м. газ за тази услуга. Днес, благодарение на далаверите, игрите,  които прокуратурата упорито отбягва, тази услуга се плаща с 250 млн. куб. м. газ. Това е без пари. Ние работим на Русия, осигуряваме и бизнеса, без реално заплащане. Според мен Южен поток трябва да си остане проблем на Русия".

Според Филипов ако Русия иска да мине през България, ще трябва да плати за сервитута. Той добави: Нашият народ е казал: „Орташката кобила и псета не я ядат”. Ние ставаме ортаци на "Газпром". Да правим тръба, пък сме щели да печелим от транзитната такса, която сме щели да заработим от транзита на газ и т.н. Бих казал, че това е съизмеримо със звука на монетата.

Бившият директор на "Булгаргаз" коментира, че по-голямата част от тези, които продължават да работят против интересите на държавата са ходили на обучение в Москва. Той добави, че въпросните личности трябва да бъдат разобличени и изметени от политическото пространство.

 

Припомняме ви, че на 27 август тази година България и "Газпром" подписаха споразумение, съгласно което страната трябва да подпише до 15 ноември инвестиционното споразумение за газопровода "Южен поток". Тогава зам.-изпълнителният директор на руската компания Александър Медведев коментира, че  вече са водени разговори с банки и всички проявяват интерес за участие в проекта. Министър Делян Добрев пък уточни, че българското участие в проекта ще е далеч по-малко от предварителните разчети, които сочеха 1 млрд. лв., които страната няма, информира БТА.

По-рано тази седмица се появиха информации, че президентът на Русия Владимир Путин ще посети България в началото на месец ноември. Според информацията на в. "Стандарт" по време на визитата руският държавен глава и премиерът Бойко Борисов ще трябва да изчистят противоречията за "Южен поток". Няколко часа по-късно информацията на посещението беше отхвърлена. За момента в графика на Путин не присъствало посещение в България

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти