Електронни табла ще ни показват свободните паркоместа
27.01.2014 | 19:35
Електронни табла ще ни показват свободните паркоместа
Това значително ще намали излишното въртене по улиците, смятат от Центъра за градска мобилност

Нови електронни табла ще дават актуална информация относно наличието на свободни места за маркиране в синя и зелена зона в София. По този начин шофьорите ще знаят къде имат възможност да оставят автомобила си, още преди да са навлезли в платения участък.

Според Центъра за градска мобилност нововъведението ще сложи край на излишното въртене по улиците, съобщава вестник "Монитор".

Платените зони в столицата ще бъдат разделени на 5 участъка, като на входовете на всеки ще се монтират 15 светещи табла. Те са част от система за информиране и насочване на гражданите. Според разчетите на кметството така ще се намали времето за търсене на паркомясто, което значително ще улесни шофьорите. Очаква се по този начин да се намалят и вредните емисии.

Новите е-табла ще се поставят на булевардите „Ал. Стамболийски”, „България”, „Драган Цанков”, „Мадрид”, „Македония”, „Сливница”, „Тодор Александров”, „Черни връх”, „Цариградско шосе”, „Цар Борис III” и  „Царица Йоана”.

Ако там няма места, системата ще пренасочва колите към 5 зони с режим на платено паркиране - района около бул. „Ал. Стамболийски”, паркинга до БНБ, бул. „Патриарх Евтимий”, ул. „Ангел Кънчев” и ул. „Солунска”.

От кметството са започнали и монтирането на датчици, които да броят колите в центъра. Умните устройства ще се поставят на 37 ключови улици в града. Вече е избран изпълнител с лиценз за изграждане на подобни системи.

В момента тече срокът за обжалване на процедурата. След подписване на договора ще се знае и кога ще се монтират самите е-табла.

През 2014 г. ще започне и модернизация на Центъра за управление на трафика. В София ще бъдат изградени и 20 ключови трасета с умни светофари. Те ще се регулират така, че да осигурят по-бързо преминаване на колите на градския транспорт.

За целта на уредбите ще бъдат монтирани специални устройства, които ще регистрират приближаването на някой от 750-те автобуси, тролеи и трамваи благодарение на монтираните в тях датчици. Това ще струва 17 млн. евро, като сумата е осигурена по ОП „Регионално развитие”. Специалните устройства ще бъдат монтирани на площад „Орлов мост” и по протежение на булевардите „България”, „Васил Левски” и „Евлоги и Христо Георгиеви”, „Прага” и „Цар Борис III”.

Други 33 млн. евро пък отиват за купуването на 50 нови тролейбуса, които ще пристигнат в столицата през юни. С тях автопаркът ще бъде подменен почти изцяло. В проекта е заложено още изграждането на 400 спирки и монтирането на 600 „говорещи” табла.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти