Емирът на Катар призова за по-малко екстравагантни разходи
02.11.2016 | 12:20
econ.bg
Емирът на Катар призова за по-малко екстравагантни разходи
Емирът на Катар призова сънародниците си да спрат екстравагантните разходи

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани призова сънародниците си да отговорят на предизвикателствата на икономическата действителност след спада на постъпленията от петрол като спрат "екстравагантните" разходи и "прахосничеството", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Шейхът изрази желание държавните разходи да се правят предвид тяхната ефикасност, наблягайки на необходимостта за довършване на големите обществени строежи, сред които инфраструктурите за световното първенство по футбол през 2022 година.

Новият подход трябва да включва "културата на планирането, на работата", особено културата на потребление сред младите, каза емирът при откриването на нова сесия на Консултативния съвет, основното национално събрание, чиито членове се назначават.

Петролът и газът направиха Катар в една от най-богатите страни в света, но спадът на цените сериозно навреди на малкото емирство в Залива.

За 2016 година Катар очаква бюджетен дефицит от 12 милиарда долара - първият от 15 години. Този дефицит най-вероятно ще продължи и през 2017 и 2018 година и за да се бори с това страната обмисля мерки за икономии и въвеждане на ДДС.

Въпреки последиците от спада на цените на петрола, емирът е на мнение, че страната му още има солидна икономика, като уточни, че растежът е достигнал 3,6 на сто през 2015 година. Той увери, че страната е адаптирала плановете си с цел да диверсифицира източниците на приходи, за да не зависи само от петрола и газа.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти