Енергийният регулатор не е разглеждал подписката на БСП за сделката за ЧЕЗ
28.06.2018 | 14:20
econ.bg
Енергийният регулатор не е разглеждал подписката на БСП за сделката за ЧЕЗ
Това се разбра от думите на Иван Иванов, председател на регулатора, пред Народното събрание

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не може да взима решение възоснова на подписка. Това се разбра от думите на Иван Иванов, председател на регулатора, пред Народното събрание. Отговорът му е на въпрос на председателя на БСП Корнелия Нинова дали подписката, събрана от партията за това да не се продава българският бизнес на ЧЕЗ на "Инерком", е била разгледана от комисията.

"Реши ли комисията казуса, изпълнихте ли новите си задължения? Ще спрете ли активите или ще дадете зелена светлина?", попита Корнелия Нинова, цитирана от агенция "Фокус", след като неотдавна бяха приети промени в Закона за енергетиката, с които се дадоха правомощия на енергийния регулатор да се произнася по подобни сделки.

"Позовахте се на събрана подписка, в която няма мотиви, а само едно изречение", обясни Иванов и допълни, че подписките трябва да се взимат предвид, когато се свикват референдуми. "Ако желаете подписката да бъде взета предвид, моля ви да внесете предложение към текста", призова той. "Никога не сме имали подобни правомощия, нямаме такъв административен потенциал. Това беше причината да поискаме да се потърси външна юридическа консултация за това как комисията може да се произнесе", каза още Иван Иванов.

Парламентът одобри доклада за дейността на КЕВР за изминалата година.

Комисията показа, че е национално отговорен орган, който се стреми да защити обществения интерес. Това каза от парламентарната трибуна председателят на КЕВР Иван Иванов преди гласуването на годишния доклад. "С устойчивия характер на цените създаваме добра среда за инвеститорите", заяви той.

Посочи, че комисията всяка година извършва проверки, за да установи дали са извършени необходимите ремонти и инвестиции от ВиК операторите.

Ангажира се, че ще бъде сложен край на договорите с така наречените американски централи за изкупуване на ток на преференциални цени. "Те или ще бъдат променени, или ще бъдат прекратени", коментира той.

Оценката му е, че има съществено подобрение на комуникацията на регулатора с потребителите.

За миналата година са постъпили и разгледани 970 жалби в енергийния сектор, 275 - в топлоенергията, а 571 във ВиК услугите.

Парламентът прие годишния доклад на комисията със 102 гласа, 48 против, а четирима депутати се въздържаха. Докладът е представен и приет от Комисията по енергетика. От КЕВР обявяват, че през 2017 година е продължена дейността по изграждане на подзаконова нормативна уредба, която да създаде устойчива регулаторна рамка за енергетиката. В доклада си от КЕВР изтъкват, че през миналата година не са допуснати резки ценови изменения. За последните 3 години цените на електроенергията за регулирания пазар са увеличени с 2.5%.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти