Енергийният холдинг върна заем от милиард лева
09.08.2016 | 12:20
econ.bg
Енергийният холдинг върна заем от милиард лева
През април 2016 г. БЕХ приключи преговори с инвестиционен консултант по сделка за отпускане на мостово финансиране в размер на 535 млн. евро и последващо емитиране на облигационна емисия, обясниха от холдинга

Енергийният холдинг върна заем за половин милиард евро. Лихвеният процент, договорен за мостовото финансиране в размер на 535 млн. евро, е в размер на 3% за първите три месеца и на 3,5% за вторите три месеца, като процентите се изчисляват на годишна база.

Това обясниха от Българския енергиен холдинг (БЕХ) в отговор на изнесените от зам.-председателя на политическа партия АБВ Румен Петков данни по отношение на пласираната от холдинга облигационна емисия. Малко преди това на брифинг Петков заяви, че "въпросът за лихвите по кредита на БЕХ трябва да бъде обект на парламентарна анкетна комисия".

Първото тримесечие 3%, второто 3,5%, третото 4%, а малко по-надолу е уточнено, че агентът има право едностранно да увеличи приложимия лихвен процент до 8,5% годишно, мотивира се Петков и коментира - "Това е престъпление". В същото време "Енерго-Про" тегли кредит при 1,3% лихва, посочи Петков.

През април 2016 г. БЕХ приключи преговори с инвестиционен консултант по сделка за отпускане на мостово финансиране в размер на 535 млн. евро и последващо емитиране на облигационна емисия, обясниха от холдинга.

Подписан бе договор между БЕХ и консорциума Ваnса IMI S.p.A. - London Branch, Bank of China Limited - Luxembourg Branch и J.P. Morgan Securities. В края на юли БЕХ пласира успешно емисия еврооблигации на стойност 550 млн. евро на Ирландската фондова борса, с набраните средства на 2 август холдингът погаси мостовото финансиране. Така БЕХ заплати лихва за само 11 дни за второто тримесечие, обясниха оттам.

Възможността за увеличаване на лихвата до 8.5% въобще не е приложена поради погасяването на мостовия заем, категорични бяха от БЕХ. Пласирането на облигацията само за 3 месеца показва високата оценка на инвеститорите за БЕХ и осъществяваните реформи в българския енергиен отрасъл, подчертават от енергийния ни холдинг.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти