Ердоган допусна обиски в магазини с високи цени
02.10.2018 | 17:00
econ.bg
Ердоган допусна обиски в магазини с високи цени
"Призовавам народа си: ако има необичайни разлики в цените на пазарите или другаде, докладвайте на общините незабавно", добави той

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова турците да докладват при случаи на твърде високи цени в търговски обекти и допусна възможността за обиски в тях, ако е необходимо, предаде "Ройтерс".

"Призовавам народа си: ако има необичайни разлики в цените на пазарите или другаде, докладвайте на общините незабавно", добави той.

Според Ердоган, когато има "сериозни колебания в цените", е отговорност на турското правителство да "направи каквото е необходимо", например проверка или "инвентаризация".

От средата на август насам Турция прие редица мерки, за да овладее инфлацията, която през юли достигна 15-годишен рекорд, а лирата се обезцени рязко, като загуби общо 40% от стойността си от началото на годината.

В последния икономически план Анкара обеща свиване на разходи и понижи прогнозата си за ръст за следващите няколко години. Малко преди това се стигна и до нежеланото от Ердоган повишаване на основния лихвен процент. По-рано, в пика на кризата през август, тя оказа помощ на банките.

За Ердоган обаче случващото се с лирата е въпрос на икономическа атака срещу турската държава, а не на политики.

 

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти