Ердоган изпрати турски кораби в икономическата зона на Кипър
21.03.2018 | 13:15
econ.bg
Ердоган изпрати турски кораби в икономическата зона на Кипър
Ердоган, който говори в Анкара, потвърди, че Турция е изпратила изследователски кораб за въглеводороди в района, в който се е оттеглил поне един международен енергиен гигант поради турската военна дейност

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви във вторник, че страната му е изпратила изследователски кораб до източното Средиземноморие, като добави, че турският Кипър също трябва да има достъп до изключителната икономическа зона на Кипър.

Ердоган, който говори в Анкара, потвърди, че Турция е изпратила изследователски кораб за въглеводороди в района, в който се е оттеглил поне един международен енергиен гигант поради турската военна дейност.

В коментарите, цитирани от проправителствения вестник Daily Sabah във вторник, Ердоган каза, че скорошните действия на турската флота „се надяваха, че са били поучителни за някои, които виждаха възможност да започнат едностранни действия в региона, докогато Турция се занимава с анти-терористични операции другаде“ ,

Той каза още, че трябва да има съвместен комитет, съставен от кипърски турци и гърци, за да изследват залежите в региона. Ердоган заяви, че ролята на Турция е да застане в позицията на северната кипърска държава, която остава международно неразпознавана, освен от Анкара.

Понастоящем регионът е кошер. В това се включва и САЩ, които настояват за засиленото си присъствие в Източното Средиземноморие, за да защитават корабите за проучване, принадлежащи на ExxonMobil.

Турция привлече критики за своята дейност в Източното Средиземноморие и новините от вторник идват по-малко от седмица преди планираната среща на върха ЕС-Турция, която ще се проведе в България.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти