Ердоган иска Турция да влезе в БРИКС
30.07.2018 | 11:30
econ.bg
Ердоган иска Турция да влезе в БРИКС
На пресконференция Ердоган, който миналата седмица бе специален гост на събитието заради турското председателство на Организацията за ислямско сътрудничество, обяви, че страните - членки на БРИКС, са реагирали топло на идеята му

Групата БРИКС трябва да добави "Т" към името си, като приеме Турция. Това каза президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган пред репортери след срещата на върха на петте държави и лидерите на редица африкански партньори в Йоханесбург, предаде "Хюриет дейли нюз".

На пресконференция Ердоган, който миналата седмица бе специален гост на събитието заради турското председателство на Организацията за ислямско сътрудничество, обяви, че страните - членки на БРИКС, са реагирали топло на идеята му.

"Особено Китай каза, че подкрепя разширяването. Видях, че обмислят да включат други държави в тази платформа. Не са против", каза той и посочи ползите от партньорството в икономиката, инвестициите и проектите за развитие с участничките в групата, предаде "Хюриет дейли нюз". "Вярвам, че не е правилно да стоим далеч от такива обединения."

Предстои държавите, които участват в групата, да коментират публично идеята на Ердоган.

БРИКС, чиято десета среща бе между 25 и 27 юли, е обединение на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Първоначално създадена като БРИК (четирите държави без Южна Африка) през 2006 г., групата започва срещите си на върха през 2009 г., а година по-късно е и първото и засега последно "разширяване".

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти