Ердоган пристига в Лондон за бизнес форум и срещи с Мей и кралица Елизабет
13.05.2018 | 10:00
econ.bg
Ердоган пристига в Лондон за бизнес форум и срещи с Мей и кралица Елизабет
По предварителна информация на "Ройтерс" срещата с Мей е насрочена за вторник. Говорител на "Даунинг стрийт" е потвърдил за "Политико", че Ердоган трябва да разговаря и с кралицата, но не е уточнил кога би трябвало да се случи това

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще е в Лондон от днес до вторник и ще се срещне както с премиера Тереза Мей, така и с кралица Елизабет Втора.

Разговорите му вероятно ще бъдат посрещнати критично от опозицията в Обединеното кралство и правозащитници заради решението на Мей да проведе срещата, на практика в разгара на предизборна кампания (дори тя да не е започнала формално). Визитата обаче е планирана месеци преди вотът да бъде насрочен.

По предварителна информация на "Ройтерс" срещата с Мей е насрочена за вторник. Говорител на "Даунинг стрийт" е потвърдил за "Политико", че Ердоган трябва да разговаря и с кралицата, но не е уточнил кога би трябвало да се случи това.

Връзките между Лондон и Анкара са в добър период, след като Великобритания стана една от първите западни държави, осъдили опита за преврат в Турция през юли 2016 г. (макар британските власти да не са предавали последователи на духовника Фетхуллах Гюлен на турските си колеги на фона на многобройни искания за това). Представител на външното министерство подкрепи Ердоган, като посети страната дни след пуча. Президентът и други турски политици осъждат от месеци европейските лидери, че са закъснели или са били твърде сдържани в своята осъдителна реакция и съпричастността си.

Същевременно представители и министри на Обединеното кралство повдигат темата за човешките права и върховенството на закона редовно, но не и публично, пред турските си колеги, пише "Файненшъл таймс". "Репортери без граници" и няколко други организации свикаха протест пред посолството на Анкара в Лондон с призив да се "освободят турските медии".

Лондон и Анкара работят и за по-активна търговия и сътрудничество в отбраната. Една от целите на Ердоган е да участва в ежегодния британско-турски форум "Татлъдил" (Tatlıdil, "Мелодичност"), създаден след друго негово посещение (тогава като премиер) в Лондон преди шест години, да да подсили двустранните отношения в политиката, дипломацията, бизнеса, науката и медиите. Великобритания и Турция се редуват като домакини на събитието, а тази година фокусът ще е върху последиците от Брекзит за сътрудничеството им.

Освен това в петък турският министър за европейските въпроси Йомер Челик нарече връзките между двете страни "специални". По време на икономически форум в Лондон той каза за турски медии, че Лондон е разбрал Анкара "най-правилно" след пуча.

"Някои от съюзниците ни трябва да се научат от Великобритания как да позиционират отношенията в съюза ни," каза той, цитиран от Анадолската агенция. Според него двете страни са работили заедно по много проекти, сред които и такива за създаване на нови бойни самолети.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти