Животновъди заплашват с протести заради разпределението на помощи в сектора
13.05.2019 | 16:40
econ.bg
Животновъди заплашват с протести заради разпределението на помощи в сектора
Животновъди от Южна България заплашват с протести и с искане за оставка на земеделския министър Румен Порожанов, ако няма ново разпределение на помощите „де минимис“ в сектора

Животновъди от Южна България заплашват с протести и с искане за оставка на земеделския министър Румен Порожанов, ако няма ново разпределение на помощите „де минимис“ в сектора.

Бюджетът е 27 милиона лева - от тях 15 милиона са за овцевъдите, а за говедовъдите и биволовъдите - 12 милиона. Животновъдите настояват за млекодайна крава да получават по 100 лева.

Петър Митев от областния съвет на животновъдите в Хасково обясни: „И „де минимиса“ да ни се отпусне спешно, тъй като в момента са ни необходими средствата, тъй като годината е тежка, всички знаем, нямаше сняг, нямаше дъжд, люцерните, първи откос не са направили, а пък колегите, които ги окосиха - почерняха и ги хвърлиха. На балите цената скача, на фуража цената скача, положението е наистина сериозно“.

Представителите на сектора са категорични, че ако не се изпълнят исканията им започват протести.

„Ако министърът продължава така - за едни да е майка, за други мащеха, да си хваща пътя. Да се мъча и той да се подиграва с мен, да ми дава 12-15 лева „де минимис“. Ще му ги подаря на него лично. В плик ще му занеса в кабинета“, заяви Митев.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти