Жители на три столични района организират днес протест срещу мръсния въздух
05.02.2018 | 09:15
econ.bg
Жители на три столични района организират днес протест срещу мръсния въздух
Протестът се организира в деня, в който в София се събира Европейски форум за екоиновации, акцентът на който ще е борбата със замърсяването на въздуха

Жителите на три столични района – "Западен парк", "Овча купел" и "Красна поляна" организират днес протестно шествие срещу мръсния въздух. Сборният пункт е пред Столична община в 18 часа.

Предвижда се шествие по улица "Георги Раковски" до НДК. Искането на хората е да спре геноцида срещу тези три квартала и въвеждане на ефикасни мерки срещу замърсяването на въздуха в тях. Според тях обгазяването в кварталите им идва от три места – квартал "Факултета", Виетнамските общежития" и Западен парк, на територията на който се горят обвивките на кабели, за да се вземе металът от тях.

Протестът се организира в деня, в който в София се събира Европейски форум за екоиновации, акцентът на който ще е борбата със замърсяването на въздуха.

Пред БНТ председателят на комисията по околна среда в Столичния общински съвет Лорита Радева коментира по БНТ, че е запозната с исканията на хората и по тях се работи. Тя допълни, че през тази година е предвиден ремонт на Западен парк, който включва и изграждане на видеонаблюдение в него.

В отговор на въпрос, Радева каза, че от началото на годината Столична община е наложила санкции за над 140 хиляди лева за горене на отпадъци навън и използване за отопление на гуми и отработени автомобилни масла. Глобите са наложени основно на пунктове за смяна на автомобилни гуми, сервизи и пунктове за вторични суровини.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти