Жребий ще може да решава победителите в общестевените поръчки
28.04.2010 | 08:34
Жребий ще може да решава победителите в общестевените поръчки
Предложението за промяната в Закона за обществените поръчки е на ГЕРБ

Когато участници в търг имат равен бал, жребий ще решава кой да спечели. Това предлагат двама депутати от ГЕРБ - автори на поредния проект за промени в Закона за обществените поръчки. В парламента има още два проекта - на правителството и на депутати от "Синята коалиция", пише в днешния си брой вестник "Сега".

Идеята на Емил Радев и Десислава Атанасова е, когато има равностойни оферти и еднакви оценки, за да няма обвинения за връзки и подкупи, победителят да се излъчва публично чрез лотариен избор в присъствието на нотариус.

Да се отнеме на директора на Агенцията за обществени поръчки правото да обжалва откриването на тръжна процедура, ако получи сигнал, че са поставени дискриминационни изисквания, предлагат още депутатите от ГЕРБ. Мотивите им са, че ако фирма кандидат се чувства ощетена, тя сама ще обжалва и няма нужда и агенцията да се намесва.

Според друг текст участниците в обществени поръчки ще могат да представят допълнителни документи или да поправят неточности, ако тръжната комисия има забележки към тях. Така ще се парира порочната практика да се режат кандидати по формални причини, за да спечели фирма - фаворит на възложителя. Комисията ще може по всяко време да иска справки и допълнителни данни от играчите, но без това да води до поправки в офертите.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти