Задава се очаква седмица на социално напрежение във Франция заради трудовите реформи
30.04.2018 | 17:00
econ.bg
Задава се очаква седмица на социално напрежение във Франция заради трудовите реформи
Целта е да не бъдат оставени сами железничарите, които са в челните редици на социалната борба през последните месеци

Освен традиционните първомайски шествия тази седмица френските власти могат да очакват множество стачки и протести, съобщава в. "Фигаро".

Социалното недоволство се засилва от началото на годината, както и стачните мобилизации на държавните служители, железничарите, пенсионерите, здравните работници в домовете за възрастни, а също и персоналът от авиокомпания "Ер Франс" (Air France).

Тази вечер в Париж ще се състои общ митинг на синдикатите и на леви политически сили в подкрепа на социалните борби.

На 1 май синдикатите ще дефилират, общо взето, поотделно въпреки призива на Общата конфедерация на труда ("Се Же Те" - CGT) за единни шествия. Само синдикатът "Солидер" (Solidaires) ще участва в шествието на "Се Же Те".

Най-големият синдикат на частния сектор - Френската демократична конфедерация на труда (Се Еф Де Те - CFDT) - организира културен и борбен 1 май заедно с още два синдиката, с предпремиерна прожекция на италианския филм "7 минути" за работниците от едно текстилно предприятие.

Близкото до крайната левица "антифашистко и антикапиталистическо" обединение "Мили" (Mili) отправи призив във "Фейсбук" към привържениците си "да накарат Еманюел Макрон и неговия свят да изживеят един ден в ада".

В четвъртък и петък ще има стачки в националната жп компания "Ес Ен Се Еф" (SNCF) и в националния авиопревозвач "Ер Франс" (Air France).

За събота лидерът на "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон е отправил призив за национална манифестация в Париж, "за да бъде спрян Макрон и в защита на обществените услуги". Целта е да не бъдат оставени сами железничарите, които са в челните редици на социалната борба през последните месеци.

Така или иначе президентът Еманюел Макрон ще наблюдава тези събития отдалеч, тъй като днес заминава на едноседмична обиколка в Австралия и Нова Каледония.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти