Заетостта се повишава с 5% до 2018 г.
31.03.2014 | 15:34
Заетостта се повишава с 5% до 2018 г.
След пет години най-търсените професии ще са програмисти, инженери, лекари, учители и готвачи

Заетостта може да се повиши с до 5% до 2018 г. това заяви социалният министър Хасан Адемов, представяйки прогнозна информация по проект ОП „Развитие на човешките ресурси“. Той добави, че след около четири години работните места ще заемат още над 3 млн. лица.

Според него образованието трябва да отговаря на потребностите на бизнеса, за да се преодолеят диспропорциите на пазара на труда. По думите му изводите по проекта откроявали нуждата от въвеждането на дуалното обучение, тъй като професионалното образование спомагало за прехода от образование към заетост.

Министърът отбеляза, че в следващите няколко години трябва да се открият над 270 000 работни места. От тях 157 000 ще са за специалисти със средно образование и 118 000 за висшисти. От министерство на труда и социалната политика прогнозират, че дипломата за висше образование ще осигурява 90% заетост.

Адемов отчете, че след пет години у нас най-търсените професии ще са програмисти, инженери, лекари, учители и готвачи.

Относно проекта министърът посочи, че той ще се изпълнява до 2015 г. и има за цел да подготвените кадри да отговарят на нуждите на бизнеса. За изпълнение на проекта е използван математически модел, с информация от НОИ и Националната статистика.
Целта на проекта е чрез изграждане на Система за прогнозиране на потребностите от работна сила с определени характеристики да се осигурят надеждни прогнози за търсенето и предлагането на труд в България, информира БТА. Тези прогнози ще се използват за подобряване на политиките в областта на образованието и обучението и активната политика на пазара на труда. 

По думите на ръководителя на проекта Искрен Ангелов през 2019 г. около 130 000 висшисти ще работят на позиции, изискващи по-ниска степен на образованието. За 8,6% от новите работни места ще са нужни хора с начално и основно образование, за 70,2% ще се иска средно образование. За 21,2% от новите работни места ще се изисква висше образование.  

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти