Замърсяването на въздуха в България намалява, заяви Нено Димов
31.05.2019 | 11:15
econ.bg
Замърсяването на въздуха в България намалява, заяви Нено Димов
Димов отрече данните, че страната ни е усвоили само 1% от средствата за справяне със замърсяването, но не посочи конкретна сума, която е използвана до този момента

В България се отчита напредък в борбата замърсяването на въздуха, в момента 9 града излизат от наказателната процедура на Европейската комисия (ЕК), която има срещу България заради проблема. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов в ефира на БНТ.

"Целият Североизточен район на България вече отговаря на нормите за качество на въздух. София и Бургас намаляват стойностите на замърсяване на въздуха с всяка година. Добрич, Варна и Девня обаче излязоха от наказателната процедура на ЕС", каза той. По предварителни данни Смолян, Горна Оряховица и Видин са градовете с най-мръсен въздух в България, но по думите на министъра постоянно се работи за подобряване на качеството на въздуха.

Димов отрече данните, че страната ни е усвоили само 1% от средствата за справяне със замърсяването, но не посочи конкретна сума, която е използвана до този момента. "С три общини вече има сключени договори, а това е около 50% от ресурса. Отделно ще има до края на месец юни насоки за кандидатстване за 10 общини, посочени като най-проблемни с въздуха, за да купят по-екологичен градски транспорт", информира Димов.

Той съобщи, че на 28 май след дълги преговори с ЕК е бил отделен нов ресурс от около 380 млн. лв. за въпросните 10 общини, които имат възможност да кандидатстват за смяна на градския транспорт с трамваи, електробуси и тролейбуси и евентуално към края на годината - още 80 млн. за фини прахови частици от битовото отопление за онези общини, които не можаха да кандидатстват.

Според Нено Димов все още не може се говори за спиране на наказателната процедура от ЕС заради мръсния въздух, защото има още поне 17 града, които не отговарят на стандартите специално за фините прахови частици. По думите му Европейската комисия е отчела напредъка на България и мерките, които са предприети веднага. "Ако продължим в този порядък, не виждам опасност от налагане на санкции от ЕК", добави екоминистърът.

Предстои да се реши на европейско ниво как да се регулира движението на стари автомобили в ЕС, които не отговарят на екоизискванията, като Министерството на транспорта вече поема нужните действия, обясни още Нено Димов. Той увери, че са спрени всички строежи по Черноморието, за които е имало протести.

Вчера той представи нова система за отчитане на качеството на въздуха в реално време. "С нея сме се опитали да бъдем максимално близо до начина, по който Европейската агенция по околна среда представя данните, за да има някаква съпоставимост", каза Димов и допълни, че по отношение на фините прахови частици използват тяхната класификация, включително цветово, за да може да бъде визуализирано на екран максимално достъпно.

Министърът посочи, че от икономии по ОПОС са заделени около 400 млн. лв. и са насочени към проблема с чистотата на въздуха и по- конкретно за електрификация на транспорта. До края на годината ще се отворят нови 80 млн. лв за битовото отопление. Ресурсът, който предоставяме на местната власт, е съществен, допълни министър Димов и посочи, че очакват от общините резултат.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти