Занижават критериите за купуване на "БДЖ-Товарни превози"
21.07.2012 | 16:43
Занижават критериите за купуване на "БДЖ-Товарни превози"
Новата процедура за приватизация на дружеството би трябвало да завърши до края на годината

"Ще има нова процедура за приватизацията на "БДЖ - Товарни превози". Този път тя ще бъде по-кратка, а вероятно критериите за инвеститорите ще бъдат занижени, така че да бъдат привлечени повече инвеститори". Това каза председателят на Съвета на директорите на Холдинг БДЖ Владимир Владимиров, цитиран от Агенция "Фокус".

Очакванията му са до края на тази година процедурата да приключи.

На въпрос защо се е провалил първият търг за продажбата на дружеството, Владимиров коментира, че отговор могат да дадат от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

На 18 юли продажбата на компанията беше прекратена заради липсата на сериозен инвеститорски интерес. Три компании - чешката Advanced World Transport и румънската Grup Feroviar Româ и британският фонд Duet Group, както и трима адвокати, закупиха документи за участие в процедурата.

В крайна сметка до крайния етап на конкурса беше останал само фондът. Освен това така и не стана ясно кои фирми представляват тримата адвокати, закупили тръжната документация.

"Надявам се, че "Товарни превози” ще бъдат продадени, тъй като това е ключов елемент от плана за преструктуриране на железницата", коментира още Владимиров. По думите му е много важно за самата железница и за българските данъкоплатци тази сделка да се случи.

Владимир Владимиров обясни още, че задълженията на БДЖ намаляват.  Само "Товарни превози" дължи към 104 млн. лева, като тези дългове трябва да бъдат поети от бъдещия купувач.

Най-големи са задълженията на целия холдинг към банките - повече от 500 млн. лева, а очакванията са част от тези дългове да бъдат покрити от приватизацията на "Товарни превози". Чрез нея се предвижда да бъдат погасени 200 млн. лева.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти