Заплатата на шефа на финансовия регулатор изпревари тази на президента Радев
14.02.2018 | 13:30
econ.bg
Заплатата на шефа на финансовия регулатор изпревари тази на президента Радев

През ноември миналата година редседателят на КФН Карина Караиванова пое публично ангажимента да оповести новите възнаграждения на ръководството и служителите на комисията след промяната в закона и в модела на финансиране на КФН, осигурявано изцяло от събираните от бизнеса такси.

В изпълнение на този неин ангажимент ви информираме, че председателят на комисията ще получава основно месечно възнаграждение в размер на 13 хиляди 146 лева.  Основното възнаграждение на заместник-председателите ще бъде в размер на 12 хиляди 003 лева. Членът на КФН ще получава 11 хиляди 432 лева.

В специализираната администрация средното възнаграждение на директориите на дирекции ще възлезе на 5 хиляди 133  лева. Актюерите, на които ще се разчита да вдигнат ефективността на застрахователния надзор, ще получават средно по 4 хиляди 500 лева, след като бъдат наети от комисията. Средното основно възнаграждение на главните експерти е определено на 2 хиляди 893 лева, на старши експерти на 1 989 лева, а на младши експерти на 1 472 лева. 

Възнагражденията в КФН са определени чрез Вътрешни правила за работна заплата, публикувани на сайта на комисията.

Средната заплата на българските депутати се вдига с 297 лв. и вече е 3540 лева. Това става ясно от данните за средната работна заплата в страната през последното тримесечие на 2017 година, които Националният статистически институт обяви.

През последния месец на четвъртото тримесечие на 2017 г. – декември, средната заплата в обществения сектор, която служи за изчисляване на депутатската, е била 1180 лв. Правилникът на парламента гласи, че трудовите възнаграждения на депутатите се равняват на три средни заплати в обществения сектор през последния месец на предното тримесечие.

Така средната заплата на нашите депутати се увеличава с близо 300 лева.

Председателят на парламента получава с две трети повече от средната депутатска заплата отгоре, както и добавката за трудов стаж. Най-висока заплата в управлението получава президентът.

Тя се равнява на две средни заплати на депутатите. Така основната заплата на държавния глава Румен Радев се повишава до 7080 лева, а досега е била 6486 лв. Това е основната заплата, към която се прибавят добавки за трудов стаж, звания и др.

Президентът Радев получава и по 1.6% за всяка прослужена година отгоре. Държавният глава има 35 години трудов стаж в армията, тоест трябва да получава 56% отгоре, което прави по 11 044 лева месечно.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти