Започва изплащането на обезщетенията за евтаназираните животни
16.07.2018 | 11:30
econ.bg
Започва изплащането на обезщетенията за евтаназираните животни
Комисията към SANTE идва по покана на директора на БАБХ Дамян Илиев във връзка с огнищата на чума по дребния рогат добитък, които за първи път се появиха в България и Европейския съюз от края на юни

Започва изплащането на обезщетенията за евтаназираните животни в Ямболско и Бургаско.

Експерти от Европейската комисия днес се очакват в районите, които са под карантина заради чумата по животните.

От правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Бойко Борисов е наредил да се създаде оперативен щаб, който ще координира ситуацията с борбата срещу разпространението на болестта. Щабът ще следи подкрепата, която се оказва на стопаните, чиито животни са засегнати.

Едно-единствено стадо оцеля в село Шарково – стадото на баба Дора. То беше спасено с помощта на десетки протестиращи от цялата страна, които изградиха барикада и спряха ветеринарните лекари. В Ямболско се стигна до ескалация на напрежението след евтаназията на 4000 глави добитък заради чума.

Комисията към SANTE идва по покана на директора на БАБХ Дамян Илиев във връзка с огнищата на чума по дребния рогат добитък, които за първи път се появиха в България и Европейския съюз от края на юни. Целта на конкретната проверка е да се определи дали мерките, предприети от българските ветеринарни власти за ограничаване на заразата от чума, съответстват на изискванията.

Във връзка с проверката от ЕК Илиев коментира, че икономическите ограничения са наложени за 6 села в две общини, в които има констатирани огнища на заболяването. "В случай, че започнат да излизат и други огнища, както и в случай, че те не са съгласни, че сме достатъчно стриктни в контрола - възможно е да бъдат върнати санкциите обратно за областите Ямбол и Бургас", заяви Илиев пред БНР.

Досега само в Ямболско са умъртвени близо 4 хиляди овце и кози заради чумата. Очаква се умъртвяването на останалите живи животни в огнищата на заразата да продължи. Вчера министърът ба земеделието Румен Порожанов заяви, че вероятно от днес или най-късно утре ще започне изплащането на обезщетения за евтанизираните животни.

Междувременно след масовото умъртвяване на животни, в село Шарково са останли едва 160 глави добитък, съобщи БНТ. Общо досега са умъртвени близо 3 300 животни, а фермерите очакват обезщетения за стадата си и продължават да търсят отговори на въпросите си от управляващите.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти