Започнаха преброяванията в Македония и Сърбия
01.10.2011 | 12:41
Започнаха преброяванията в Македония и Сърбия
Предварителни данни се чакат най-рано в средата на ноември за Сърбия. В Македония преброяването ще бъде наблюдавано от представители на Евростат

Преброяване на населението и домакинствата започна днес в Сърбия и Македония. И в двете държави то ще продължи до 15 октомври.

Македонското издание МИА определя преброяването за "най-голямото статистическо проучване". То започна в 8 ч. и цели да бъдат осигурени качествени, прозрачни статистически данни за населението, домакинствата и жилищата.

Преброяването в републиката, за чието име продължават да се водят спорове, ще бъде наблюдавано от представители на Евростат, които трябва да направят експертен анализ дали то е проведено в съответствие с международните  препоръки. Първите данни трябва да бъдат съобщени през декември тази година, информира БТА.

В същото време в Сърбия гражданите за пръв път ще отговарят на въпроси за това как пътуват до работата си или до училище, с какъв вид превоз или пеша. Те ще бъдат питани също дали могат да работят с компютър. Отговорът на четири въпроса няма да бъде задължителен - за националната си принадлежност, религия, майчин език и дали са инвалиди.

Предварителните резултати от преброяването, което според властите ще бъде според най-високите европейски стандарти, ще бъдат оповестени на 15 ноември.

Представителите на албанската и бошнячката национални общности обявиха, че ще бойкотират преброяването на населението, тъй като преброителните документи са отпечатани само на сръбски език и на кирилица, съобщи сръбската държавна телевизия. Предишното преброяване се състоя през 2002 г., а следващото е предвидено за 2021 г.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти