Започна Световният икономически форум в Давос
18.01.2017 | 09:10
econ.bg
Започна Световният икономически форум в Давос
Форумът е неофициалната среща на върха за света на парите

В реномирания швейцарски ски-курорт Давос започна ежегодната конференция на лидерите на глобалната икономика. Форумът е неофициалната среща на върха за света на парите. За първи път пред Световния икономически форум говори китайски държавен глава. Без да споменава името на Доналд Тръмп, китайският президент Си Цинпин индиректно отговори на заявките на новоизбрания американски президент да води протекционистка политика срещу Китай: Протекционизмът означава да се затвориш в тъмна стая, в която не прониква светлина. Никой няма да спечели от търговска война, заяви Цинпин по време на близо едночасовата си реч, с която защити свободната търговия и глобализацията.

Тазгодишната тема на форума в Давос е "Отговорно и отговарящо лидерство" и ще се фокусира върху четирите основни предизвикателства - усилване на глобалното сътрудничество, съживяване на икономическия растеж, реформиране на капитализма и подготовка за Четвъртата индустриална революция. Същевременно британската организация Oxfam публикува доклад, в който твърди, че най-богатите осем души в света разполагат с 456 млрд. долара, което е повече от това, което притежава най-бедната половина от човечеството, или 3.6 млрд. души. Според доклада тази тенденция се засилва в последните десетилетия. Въпреки тези изводи, икономическите различия не намират място сред топ темите за участниците в Давос.

За първи път Световният икономически форум се провежда през 1971 г., и от тогава мениджъри, политици и специалисти се събират, за да обсъдят международното положение. Срещата в Алпите се смята за индикатор на състоянието на глобализиралия се капитализъм.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти