Започна дело за касиране на местните избори в Кърджали
01.11.2011 | 15:35
Започна дело за касиране на местните избори в Кърджали
Съдията поиска конкретни мотиви за повторно преброяване на бюлетините

Председателят на Административния съд в Кърджали Виктор Атанасов даде ход на делото за касиране на резултатите от кметския вот в общината.

Делото е образувано по жалба на ГЕРБ с мотивите, че са допуснати съществени нарушения на изборния процес, които са опорочили избора.

В много протоколи на Секционните избирателни комисии (СИК) е липсвало задължителното отразяване на часа на приключването на вота, а в една селска секция е увеличен броят на избирателите от 256 на 330 души.

Защитата на ГЕРБ поиска в съда да бъдат допуснати 8 свидетели за разпит, а тази на ДПС настоя за възможност също да организира свои свидетели.

Съдията поиска конкретни мотиви от жалбоподателя за повторното преброяване. Адвокатът посочи, че 355 бюлетини не били по установения образец от Избирателния кодекс и се усъмни, че броят им може би бил много по-голям. Освен това, 71 души са били дописани в избирателните списъци.

След като ГЕРБ поиска цялостно преброяване на бюлетините, подадени за спечелилия кмет Хасан Азис от ДПС и за своя провален кандидат Илия Илиев, ОИК посочи, че това е неоснователно, предаде БГНЕС.

Отразените в протоколите резултати отговарят на фактическите и преброяването няма да ги промени, каза председателят на ОИК Даниела Петрова. Впоследствие съдията Атанасов прекрати заседанието, разпореди на ОИК до два часа да осигури на съда първите 6 чувала с изборни книжа и обяви старт на броенето в 15.30 ч.

Никой в залата обаче не обърнал внимание на факта, че адвокатът на ГЕРБ Николай Маргаритов е избран за общински съветник от същата листа. Юристи, а и бившият заместник-национален омбудсман Яшар Шабан, които също бяха на делото, подчертаха, че това е тежък конфликт на интереси.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти