Започна процедурата за обществената поръчка за газовата връзка с Гърция
29.09.2017 | 11:40
econ.bg
Започна процедурата за обществената поръчка за газовата връзка с Гърция
От миналата седмица е факт и разрешението за строеж на интерконектора на българска територия

В момента се подготвя документация за възлагане на обществени поръчки, свързани с избор на изпълнител за реализацията на интерконектора Гърция - България, съобщиха от Министерството на енергетиката. 

През октомври предстои да бъде възложена обществената поръчка за избор на инженер-консултант, а през ноември ще стартират процедури за избор на доставчик на тръбите и на строител. От миналата седмица е факт и разрешението за строеж на интерконектора на българска територия. 

Очаква се въвеждането му в търговска експлоатация да е през 2020 г. За това е информирала Теменужка Петкова, министър на енергетиката, по време на четвъртото заседание на Групата на високо равнище на инициативата за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC) в Букурещ, Румъния.

Петкова е заявила, че правителството потвърждава държавна гаранция за проекта в размер на 110 млн. евро и се работи за осигуряване на допълнително финансиране от български и гръцки оперативни програми.

По време на срещата страните, участващи в CESEC, са подписали меморандум за разбирателство, допълващ инициативата за газова свързаност в Централна и Югоизточна Европа. 

Следващото заседание на Групата на високо равнище ще се проведе в България.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти