Започна срещата на върха на БРИКС
04.09.2017 | 09:10
econ.bg
Започна срещата на върха на БРИКС
Лидерите на Бразилия, Индия, Китай, Русия и РЮА се събраха на първото пленарно заседание

Срещата на лидерите на държавите от групата БРИКС започна в китайския град Сямън. Лидерите на Бразилия, Индия, Китай, Русия и РЮА се събраха на първото пленарно заседание, предава ТАСС. 

Преди началото на срещата държавните глави се появиха пред фотографите за официални снимки. В средата застана домакинът на срещата - президентът на Китай Си Цзинпин, вдясно от него застана руският президент Владимир Путин, до него президентът на Бразилия Мишел Темер, вляво от Цзинпин застана президентът на РЮА Джейкъб Зума, до него се нареди индийският лидер Нарендра Моди. 

По молба на фотографите лидерите се хванаха за ръце. Самите разговори са закрити за пресата.

Китай е готов да създаде програма за обмен в сферата на търговско-техническото сътрудничество в рамките на БРИКС, предава ТАСС, цитиран от агенция Фокус.

Програмата ще има първоначален капитал от 500 милиона юана (76,4 милиона долара), а също така ще бъдат внесени 4 милиона долара за финансирането на проекти по линия на Новата банка за развитие. Това заяви китайският президент Си Дзинпин.

„Китайската страна е готова да създаде в рамките на БРИКС програма за обмен в сферата на търговско-техническото сътрудничество, чиято първоначална сума от 500 милиона юана, с цел усилване на обмена по политиките и укрепването на практическото сътрудничество", заяви Си Дзинпин.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти