Засега няма доказателство, че западните храни у нас са "второ качество"
15.06.2017 | 13:30
econ.bg
Засега няма доказателство, че западните храни у нас са "второ качество"
По думите на д-р Камен Николов от БАБХ "няма съществени различия". Само при една от безалкохолните напитки е установено, че в Западна Европа се прави със захар, а у нас се предлага в глюкозо-фруктозен сироп

Няма разминавания в написаното на етикетите на закупените продукти от Германия и Австрия и съответните им производни от същите марки в България. Това е заключението на Националния център по безопасност на храните. Припомняме, че се прави анализ на шоколадови изделия, безалкохолни напитки, месни и млечни продукти, детски храни.

По думите на д-р Камен Николов от БАБХ "няма съществени различия". Само при една от безалкохолните напитки е установено, че в Западна Европа се прави със захар, а у нас се предлага в глюкозо-фруктозен сироп. Това обаче се знаеше, добави Николов пред Нова телевизия.

Всъщност сравнението между етикетите е първата част от комплексния сравнителен анализ. Тепърва обаче се очакват резултатите от най-важния етап – лабораторните изследвания. По предварителни данни има несъществени разминавания – при месните продукти, където при българския продукт има по-малко сол, отколкото при референтния продукт от Западна Европа. Има разминавания и между безалкохолните напитки, но Николов не пожела да дава категорично становище, защото не всички тестове са приключени.

След тяхното приключване ще се прави и здравен анализ на база получените данни – дали и какъв ефект имат върху човешкото здраве, поясни експертът от БАБХ.

Надявам се, че до 22 юни всички анализ, които се правят от БАБХ, ще бъдат завършени, завърши Николов.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти