Засилваме контрола върху незаконната сеч с камери и GPS системи
27.05.2015 | 13:30
econ.bg
Засилваме контрола върху незаконната сеч с камери и GPS системи
Промените в Закона за горите влизат на първо четене в комисия

Собствениците на моторни превозни средства за транспорт на дървесина, трябва да са снабдени с GPS системи, а обектите, които складират и обработват дървесина, да монтират камери, които да записват 24 часа в денонощието. Дърводобив вече ще се извършва само в светлата част на денонощието. Това са част от мерките, които държавата предприема за засилване на контрола в дърводобива и дървопреработката. Задължителните изисквания ще бъдат приложени като промени в Закона за горите, заяви земеделският министър Десислава Танева след заседанието на Министерски съвет.

Проектозаконът влиза още утре на първо четене в парламентарната комисия по земеделие и трябва да бъде приет до лятната ваканция на Народното събрание, каза министърът.

Тя обясни, че след влизане в сила на мерките срещу незаконния дърводобив веднага ще бъде отменен наложеният от парламента временен мораториум върху износа на необработен дървен материал, информира iNews.

Танева каза още, че се предвиждат и по-сериозни санкции за нарушения от лица, които имат права за маркиране на дървесината. Промените предвиждат разширяване на правата и териториалния обхват на горските служители в държавните предприятия за контрол.

Танева каза още, че по отношение на опазването на горите върху земеделски територии, които са 105 000 хектара, се въвежда процедура, която може да бъде и по инициатива на самия собственик на земята, да поиска промяна на предназначението й.

„Считаме, че с тези мерки контролът върху дейностите в горите би дал по-реални резултати ", заяви Танева.

На въпрос дали промените ще доведат до отпадането на мораториума за износ на дървесина министърът отговори,че решението за отмяната му и за неговия срок зависят от НС.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти