Засилено присъствие на полиция по улиците на Белград
02.10.2011 | 13:41
Засилено присъствие на полиция по улиците на Белград
Някои от тези прояви с висок риск биха могли да бъдат проведени въпреки забраната

От ранните утринни часове на ключови позиции в Белград и други градове на Сърбия са разположени полицейски части, за да предотвратят евентуални опити за организиране на различни митинги, съобщават белградските медии, цитирани от БТА.

На улиците в Белград полицията с техника за разпръскване на демонстрации бе разположена още снощи в повишена степен на готовност заради планираните "Парад на гордостта" и "Молитвен поход", които бяха забранени преди два дни. Макар някои от тези прояви с висок риск биха могли да бъдат проведени въпреки забраната, от полицията заявиха, че ще предотвратят всякакви събирания, а към участниците ще постъпват в съответствие със закона.

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че различни групи противници на гей парада са планирали в деня на неговото провеждане да запалят пожари в покрайнините на Белград, за да отклонят вниманието на полицията от центъра на града. Той каза, че противниците на гей парада били въоръжени с бейзболни бухалки, вериги, пиратки, кондоми с боя, експлозив в пластмасови кутии от витамини. Те освен това паланирали да отвлекат автобус на градския транспорт, с който да достигнат до участниците в гей парада, съобщава в. "Блиц".

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти