Засилен полицейски контрол по празниците
29.04.2013 | 12:49
Засилен полицейски контрол по празниците
МВР ще осигури "зелени вълни" за водачите на входовете и изходите на София

Засилен контрол от страна на органите на реда се предвижда в цялата страна по време на предстоящите Великденски празници. Това предаде iNews.bg.

Системно присъствие на полицаи ще има на местата, където се очаква концентриране на повече хора, информира Атанас Илиев, началник-отдел „Криминална полиция“ към ГД „Национална полиция“ в Министерството на вътрешните работи (МВР).

Той съветва гражданите, които планират да отсъстват от жилищата си през почивните дни, да уведомят свои съседи и близки, за да може те да ги наблюдават.

Междувременно към края на миналата седмица от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са извършили проверки на 1465 храма и църкви в страната с оглед безопасността на хората през празниците. В 359 от тях са установени нарушения, които в последствие са отстранени, каза зам.-директорът на структурата Асен Игнатов

Контрол на пътищата

Във връзка с ремонтни дейности на места в страната се очаква се да има много проблемни участъци по пътната мрежа. За това предупреди Антон Антонов, началник-отдел „Пътна полиция“. Особено затруднено ще е движението по главен път E-79, където се очаква голям трафик заради големия брой желаещи да пътуват до Гърция.

По време на почивните дни ще има засилено полицейско присъствие по пътищата, увери той – както в следобедните часове на 30 април, така и на 6 май. Между 22:00 и 2:00 часа ще има и засилени проверки за водачи, употребили алкохол и наркотици. За тази цел пътните полицаи ще бъдат снабдени с допълнителни уреди за измерване на промилите.

За да подпомага движението на гражданите, МВР ще осигури „зелени вълни“ на входовете и изходите на столицата. Това заяви от своя страна Богдан Милчев, началник на КАТ София. Такива ще има на най-натоварените отсечки – пътните участъци от Орлов мост през Цариградско шосе до АМ „Тракия“, от Руски паметник през бул. „Цар Борис III” и Пернишко шосе, както и от Сточна гара до кв. „Люлин“ и по Ломско шосе.

Началникът на столичния КАТ увери, че ще има засилен контрол през цялото денонощие на почивните дни. Организирани са и специализирани операции в районите на заведенията заради употребата на алкохол, допълни той.

Контрол по граничните пунктове

По време на празниците всички гранични пунктове ще работят с пълния си капацитет, посочи Милен Пенев, зам.-директор на Главна дирекция "Гранична полиция".

За миналата година през Граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Кулата“ са преминали общо 30 хиляди превозни средства и над 100 хиляди пътници, отчете той.

Гражданите ще могат денонощно да получават информация на дежурния телефон на Гранична полиция.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти