Затварят музеите във Велико Търново и Арбанаси
14.07.2010 | 10:32
Затварят музеите във Велико Търново и Арбанаси
С цел икономии в РИМ вече не се пускат климатици

Музеите във Велико Търново и Арбанаси най-вероятно ще затворят врати за посетители през есента. Заради орязания с 370 хил. лв. бюджет на Регионалния исторически музей (РИМ) културната институция няма да може да покрива разходите за електроенергия и други консумативи на музейните експозиции.

Изключително съм притеснен как ще завършим финансовата година, сподели директорът на РИМ н.с. Иван Църов. По груби мои изчисления през октомври или ноември може да се наложи да затворим музея, а музейните експозиции да спрат да работят и да приемат посетители. Ние сме изключително на ток, а цените непрекъснато растат. Опасявам се, че няма да можем да покриваме дори разходите си за осветление, а на тъмно не може да работи нито един музей, допълни той.

С цел икономии в РИМ вече не се пускат климатици, а канцеларските разходи са свити до минимум. Всички командировки се прецизират, като всеки уредник може да пътува с научноизследователска цел максимум два пъти, за не повече от 4 работни дена. Командировки в чужбина няма да се плащат от музея, съобщи в. "Янтра Днес".

Бюджетът на музея през юни беше орязан с 35 %. Ние сме структура на държавна издръжка, а субсидията, която получаваме, се определя по критерии на Министерството на културата, обясни Иван Църов. Тези пари се превеждат на общината на тримесечие, а от там ние ги вземаме, за да покриваме нуждите си.

За да спестя средства, се наложи да спра финансирането на филиала на Археологическия институт с музей при БАН във В. Търново, които години наред са се издържали за наша сметка. Сумата, която те са получавали е петцифрена, а с нея мога да подсигуря финансиране за проучване на един археологически обект например, допълни музейният шеф.

С наличните финансови средства този сезон ще бъдат направени някои "закърпвания" по музейните обекти. Музеят разполага с 54 обекта, като почти всичките ни сгради текат при всеки по-сериозен дъжд, не скри притеснението си Църов.

Оградният зид на църквата "Св. Архангели" в Арбанаси е разрушен на няколко места. От поправка се нуждае покривът на музей "Възраждане и Учредително събрание", който преди 5 г. беше частично ремонтиран. Всички средновековни църкви в Търново и Арбанаси се нуждаят от препокриване. Но тези обекти са държавна собственост и като такива следва парите за техния ремонт да дойдат от държавата.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти