Защитен ли е държавният интерес в сделката за "Булгартабак"?
03.09.2011 | 12:21
Защитен ли е държавният интерес в сделката за "Булгартабак"?
Председателят на Надзорния съвет на АПСК определи сделката като абсолютно изгодна за България

"Булгартабак" не трябваше да се продава, тъй като държавният интерес не е защитен. Това съобщи в интервю за Агенция "Фокус" Руси Статков - член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). Икономистът, който е от квотата на БСП, гласува единствен "против" сделката за проджбата на цигарения холдинг на "БТ Инвест".

В Закона за приватизация и следприватизационен контрол критериите са три - сделката трябва да бъде прозрачна, да има равнопоставеност на купувачите и да бъде икономически ефективна, каза Статков. От мнозинството бързали да осъществят сделката, тъй като е взето политическо решение на правителството.

Промяната, която Надзорният съвет е одобрил в последния момент, е „една правна възможност купувачът да затвори в рамките на 12 месеца и в рамките на 10 години да може да затваря поетапно производство при определени условия, без да прекратява производствената и търговската дейност. Това съобщи след близо петчасовото заседание на АПСК председателят на надозрния съвет Юлия Ненкова.

Тя определи сделката като абсолютно изгодна за България: Цената също е изгодна при този пазарен дял на „Булгартабак". Считам, че ако го продадем след две години, няма да вземем и половината от цената.

От своя страна изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов обясни, че в последния вариант на договора е залегнала клауза, свързана с евентуалните претенции на руската страна към дружеството, свързани с репарации от Втората световна война. Той бе категоричен, че всички синдикални искания са изпълнени и текстовете са записани в договора за продажба. Интересите на държавата също са защитени, информира Dariknews.bg.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти