За МЗХ залесяването е един от основните приоритети на горския сектор
07.04.2014 | 18:40
За МЗХ залесяването е един от основните приоритети на горския сектор
Ще бъдат преразгледани цените на дървесината, заяви заместник-министър Маринова

Залесяването е един от основните приоритети на горския сектор. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова по време на засаждане на дръвчета на територията на Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“.

Тя изтъкна, че провежданата от МЗХ държавна политика се подпомага и от новоприетите промени в Закона за горите. Чрез тях се намалява срокът, предвиден за залесяване на пожарища и сечища от 7 на 3 години.

„С изменението в по-голяма степен се гарантира защитата на обществения интерес по чувствителната тема за възобновяването на българските гори. По този начин се създава възможност за по-бързо възстановяване на насажденията, както и за отваряне на нови работни места“, заяви заместник-министър Маринова, цитирана от пресслужбата на МЗХ.

По думите й настоящата ситуация на пазара налага да бъдат преразгледани цените на дървесината, които да бъдат съгласувани с представителите на по-големите дървопреработвателни и дървообработващи предприятия в страната.

„Работим да получаваме повече добавена стойност от добитата дървесина. За нас не е рентабилно да продаваме само суровината. Целта е да се направят предприятия, да се открият нови работни места и да се продават готови продукти от дървесина като например мебели“, подчерта заместник-министър Маринова.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти