За година благосъстоянието на хората по света се е увеличило с 1,4% до 256 трлн. долара
22.11.2016 | 17:55
econ.bg
За година благосъстоянието на хората по света се е увеличило с 1,4% до 256 трлн. долара
Най-голям ръст на благосъстоянието в света бележи личното състояние в Япония

Съвкупният показател за благосъстоянието на населението на света се увеличава с 1,4% за времето от средата на 2015-та до средата на 2016 год. и достига $256 трлн. Това сочи нов доклад на Global Wealth Report Credit Suisse.

Броят на възрастните хора по света обаче е нараснал със същите темпове, затова за първи път от 2008 г. средното богатство на всеки човек няма промяна, тоест остава $52,8 хиляди.

В тройката на аутсайдерите влизат Русия, Украйна и Аржентина – благосъстоянието на населението в тези страни намалява с най-големи темпове – съответно 15%, 18,5% и 27%. Основната причина за това са колебанията във валутните курсове.

Благосъстоянието на британците намалява с 1,2 трлн. лири ($1,5 млрд), или примерно с 10%,което се дължи на решението за излизането на страната от ЕС, отбелязва Credit Suisse. Броят на милионерите във Великобритания намалява с 15%. Частният капитал в страната е с общ обем $14 трлн. И е съсредоточен в ръцете на 49 млн. души, като почти 5% от тях разполагат със сума от  $1 млн. и нагоре.

Най-голям ръст на благосъстоянието в света бележи личното състояние в Япония, което се увеличава с 19% ($3,9 трлн.) до $24 трлн, на фона на укрепването на йената спрямо долара.

За първи път след финансовата криза САЩ отстъпва първото място по темп на ръста на частния капитал. Съвкупното благосъстояние на американците се е увеличило за осма поредна година (с $1,7 трлн.) и достига $85 трлн.

В още шест страни – Германия, Франция, Канада, Нова Зеландия, Индонезия и Бразилия, темповете на ръста на благосъстоянието надвишават $100 млрд.

Загуба на богатството с над $100 млрд, освен Великобритания и Русия, е фиксирано в Китай, Мексико, Аржентина, Швейцария, Италия и Тайван.

Недвижимостта  по целия свят е поскъпнала с $4,9 трлн., а финансовите активи – с $330 млрд.

Credit Suisse отбелязва още засилване на имущественото неравенство в света: едва 10% от хората притежават 89% от всички световни активи.

Благосъстоянието на населението на целия свят ще се увеличи с 31 на сто през следващите пет години и ще достигне $334 трлн. през 2021 год., прогнозират икономистите. Те очакват броят на доларовите милионери в света да се увеличи до нов рекорд – 45,1 милиона.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти