За една година стандартът на живот на сръбските граждани е паднал с 60%
15.08.2011 | 09:33
За една година стандартът на живот на сръбските граждани е паднал с 60%
Цените продължават всекидневно да растат, а заплатите остават горе-долу същите

За една година стандартът на живот на сръбските граждани е паднал с 60%, съобщава Националната организация на потребителите в страната, подчертавайки, че за новите поскъпвания няма никакви икономически основания, съобщава вестник "Блиц", цитиран от БТА.

Председателят на организацията Горан Папович посочва, че оборотът в магазините е намалял, а когато търсенето намалява, цените трябва да вървят надолу, а не нагоре. Освен сезонните плодове и зеленчуци, чиято цена тази година намалява, през последните две години не е поевтиняло нищо.

В сравнение с август 2009 г. потребителите в Сърбия плащат за захарта цена, по-висока със 100%, олиото е по-скъпо с 69%, кафето - с 46%, горивото - с 31%, а млякото - с 29%.

Цените продължават всекидневно да растат, а заплатите остават горе-долу същите. Единственият вид храна, която през последните две години е поевтиняла в Сърбия, без на това да е повлияла държавата, са сезонните плодове и зеленчуци, предимно доматите, както и краставиците, които след повишеното предлагане и епидемията от ешерихия коли в Европа този сезон се продават на много ниска цена.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти