За пореден път европейските лидери решават съдбата на Гърция и еврозоната
20.08.2012 | 11:05
За пореден път европейските лидери решават съдбата на Гърция и еврозоната
Очакваните дипломатически преговори се отразиха положително на цената на еврото

В рамките на тази седмица европейските лидери планират да проведат интензивни дипломатически преговори в опит да се справят с европейската дългова криза. Това става на фона на разногласията относно ролята на Европейската централна банка (ЕЦБ) и начините, с които може да се помогне на Гърция, пише агенция „Блумбърг“.

Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който оглавява групата на финансовите министри от еврозоната (т.нар. Еврогрупа), се очаква да пристигне в Атина във вторник (21 август). По време на посещението трябва да се дискутира молбата на гръцкия министър-председател Антонис Самарас за удължаване на срока с две години на фискалната програма, която правителството на Гърция трябва да изпълни.

Германски политици обаче сигнализираха, че Гърция може да не срещне разбиране относно молбата за облекчаване на строгите фискални мерки.

Същевременно в четвъртък (23 август) френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел ще се срещнат в германската столица, а по-късно тази седмица Самарас ще пътува до Париж и Берлин.

На фона на проблемите на еврозоната, които заплашват световния икономически растеж, очакванията за дипломатическите срещи на европейските лидери през тази седмица, се отразиха положително на цената на еврото. Валутата запази тенденцията си на поскъпване спрямо японската йена от миналата седмица.

Имаме леко позитивна нагласа спрямо еврото през следващите няколко месеца“, заяви валутният анализатор Емма Лаусон от австралийската централна банка National Australia Bank, която предрича, че в края на годината едно евро ще се разменя за 1,33 долара.

В Лондон единната европейска валута се търгуваше за 1,2331 долара и за 98,07 йени.

Също така от публикация на германското списание на „Шпигел“ стана ясно, че в началото на септември Европейската централна банка има вероятност да наложи лимити за държавния дълг, който всяка страна може да си позволи. От ЕЦБ обаче отказа да коментират тази информация.

По-рано този месец председателят на ЕЦБ Марио Драги обяви, че банката може да започне ново изкупуване на европейски държавни облигации.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти