За спешно и радикално намаляване на парниковите емисии призовават от енергийния сектор
16.11.2016 | 17:15
econ.bg
За спешно и радикално намаляване на парниковите емисии призовават от енергийния сектор
МАЕ публикува първия си доклад за постигането на целите за борба с климатичните промени, залегнали в Парижкото споразумение

За ограничаване повишаването на световните температури до 1.5 градуса по Целзий са необходими радикални промени в енергийния сектор и намаляване на емисиите до нулево равнище към 2040 г. Това е заключение в публикуван днес доклад на Международната агенция по енергетиката (МАЕ) – орган в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитиран от "Ройтерс", съобщава БТА.

МАЕ публикува първия си доклад за постигането на целите за борба с климатичните промени, залегнали в Парижкото споразумение. В момента представители на над 190 държави преговарят по детайлите на това споразумение на среща в Маракеш, Мароко.

Заключение на доклада е, че има спешна нужда от незабавно и радикално намаляване на емисиите въглероден диоксид от енергийния сектор, ако искаме да имаме шанс за постигане на целта за ограничаване покачването на температурите до 1.5 градуса по Целзий, посочва организацията в доклада си "Световни енергийни перспективи 2016".

Близо 90 процента от електроенергията ще трябва да идват от атомни централи или от възобновяеми енергийни източници като слънце и вятър, а в енергопроизводството от изкопаеми горива като газ ще трябва да са въведени технологии за улавяне и складиране на въглеродните емисии, отбелязват авторите на доклада.

Според новия политически сценарий на МАЕ, който отчита както приетите мерки, така и декларираните политически намерения, производството на електричество от възобновяеми източници се очаква да достигне дял от 37 процента от общото производство до 2040 г.

Всички пътнически и лекотоварни автомобили ще трябва да бъдат електрически, както и да се увеличи делът на електрическите камиони и автобуси, за да се гарантира постигането на целта.

Едва 1.3 милиона от общо близо 1 милиард автомобили в света обаче ще се задвижват с електричество към края на 2016 г., напомнят експертите на организацията.

Близо 100 държави ратифицираха Парижкото споразумение, което влезе в сила на 4 ноември и предвижда ангажимент за ограничаване на повишаването на световните температури до под 2 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища и полагане на усилия за лимит от 1.5 градуса.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти