Здравният министър призова работещите в болниците във Враца и Ловеч да се върнат на работа
16.05.2018 | 09:30
econ.bg
Здравният министър призова работещите в болниците във Враца и Ловеч да се върнат на работа
Министърът изрази недоволство, че хората от болниците в двата града протестират сега, когато се правят стъпки за стабилизиране на здравните заведения, а не са го направили, когато са се вършили безобразията, довели до задлъжняването им

Призовавам работещите в болниците във Враца и Ловеч да се върнат на работа. Те ще получават редовно заплатите си, каза днес по Нова телевизия здравният министър Кирил Ананиев. Той допълни, че когато изготвените оздравителни планове заработят, ще се платят и забавените възнаграждения.

Министърът изрази недоволство, че хората от болниците в двата града протестират сега, когато се правят стъпки за стабилизиране на здравните заведения, а не са го направили, когато са се вършили безобразията, довели до задлъжняването им. "13 и повече години се водят болниците към фалит. Много от работещите са били свидетели на порочните практики, тогава защо не излязоха на протест", попита той.

Той допълни, че яйцата, с които беше замерен заместник-здравния министър Жени Начева от работещи в болницата в Враца, е трябвало да бъдат насочени, към хората, докарали здравните заведения до това състяние. "А те се хвърлят към хората, които искат да стабилизират сисетмата чрез оздравителни планове, въвеждане на стандарти за управление и нов модел за здравно осигуряване", каза още Ананиев.

Министърът подчерта, че няма законово основание да погаси 500 млн. задължения на двете болници, няма как и да се платят заплати, ако не се работи. Ананиев посочи, че откакто е министър са вдигнати заплатите в спешната помош, в кръвните банки, Регионалните здравни инспекзции, психитричните болници и на редица други здравни специалисти. "Правя всичко, което законът позволява", обобщи Кирил Ананиев.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти