Зеленчуковите борси в София отчитат все по-големи обороти
13.10.2009 | 13:39
Зеленчуковите борси в София отчитат все по-големи обороти
Причина за увеличението са проверките на НАП. От приходната агенция предупреждават, че те ще продължат

За по-малко от два месеца масираните проверки на Националната агенция за приходите (НАП) София в най-големите борси за селскостопанска продукция в столицата - "Дружба" и "Слатина" „вдигнаха" оборотите на търговците с повече от 3 млн. лв. Това съобщи Агенция "Фокус", позовавайки се на информация на приходната агенция.

115 складове и павилиони за продажба на плодове и зеленчуци са били проверени за наличие на документи за произход на стоката и за отчитане на продажбите. В резултат от постоянното наблюдение на столичните инспектори на НАП оборотите в 35 обекта се увеличиха от 3 до 20 пъти в сравнение с миналата година. Особено сериозно увеличение на оборотите - повече от 40 пъти е било констатирано при продажбата на плодове и зеленчуци директно от бусове и камиони. При 14 от проверените търговци общата сума на оборота им за два месеца е нараснала от 2200 лв. за миналата година на 93 000 лв. за тази година. Една от причините за значителния скок на отчетените приходи е, че вследствие на постоянния контрол повечето търговци вече разполагат с въведени в експлоатация фискални устройства и регистрират продажбите с тях.

Извършен е и мониторинг на входовете и изходите на тържищата. Проверени са 296 влизащи и 2385 излизащи превозни средства - камиони, бусове, леки коли, ръчни колички и др. Следи се за вида и количеството на стоката, документите за произход, фирмата доставчик и фирмата получател. Установено е значително намаляване на стоките без документ за произход. Контролът на изходите, при който лицата са връщани за липса на касови бележки или фактури за извършените покупки също даде добри резултати. Самите купувачи започнаха да изискват необходимите документи и да пазаруват предимно от търговци, издаващи такива, което е важна предпоставка за намаляване на неотчетените продажби.

Проверките в столичните борси продължават.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти