Зимата в София започва с по-високи сметки за парно
30.10.2013 | 16:45
Зимата в София започва с по-високи сметки за парно
Герджиков се опасява от скрита приватизация на "Топлофикация-София"

Първите сметки, които ще получат абонатите на "Топлофикация-София", вероятно ще бъдат по-високи от миналогодишните в  следствие от измененията в наредбата за топлоснабдяването, публикувани вчера в Държавен вестник.

"Настояваме за гратисен период преди промените да влязат в сила", заявиха на брифинг в Столичния общински съвет неговият председател Елен Герджиков и председателят на стопанската комисия към съвета Николай Стойнев, предаде БТА.

От столичната топлофикация обясниха, че е нужно време от минимум един месец за пренастройване и адаптиране на работата според новите изисквания. Промените не могат да бъдат въведени в кратък срок,  тъй като касаят смяна на софтуерните системи и начина на работа, както на "Топлофикация-София", така и на топлинните счетоводители

Столичната топлофикация подкрепя промените в Наредбата за  топлоснабдяване, но влизането на новите разпоредби в сила броени дни преди старта на отоплителния сезон може да доведе до нарушаване на ритъма на работа, се посочва в становище на дружеството.

"За нас като ютилити компания е важно клиентите да бъдат предварително информирани за предстоящите  промени и тяхното значение, както и да им се даде възможност да  се възползват от даденото им в новата наредба право на избор", добавят от топлофикацията.

На съвета Герджиков заяви, че се притеснява се от скрита приватизация на "Топлофикация-София". Той съобщи, че вчера в дружеството е получено писмо от "Булгаргаз" за  задълженията на топлофикацията Те обаче са натрупани до 2010 г.,  когато дружеството е било собственост на държавата, припомни Герджиков.

Той каза, че откакто топлофикацията е общинска, задълженията към "Булгаргаз" не се увеличават. "Не приемаме подобни заплахи и сме на мнение, че не може да се стигне до спиране на доставките на газ, абонатите не бива да се  притесняват от това", посочи Герджиков.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти