Златанова: Няма спрени фондове, нито пък са били спирани
04.04.2014 | 12:31
Златанова: Няма спрени фондове, нито пък са били спирани
Не е изненада, че това се случва в предизборен момент, допускам българско участие, каза вицепремиерът

Нито са спирани фондове за България, нито в момента има спрени. Даже е налице обратното - правителството спаси стотици милиони евро в края на миналата година. Това заяви в Брюксел вицепремиерът Зинаида Златанова. Така тя коментира приетата вчера (3 април) от Европейския парламент препоръка към Европейската комисия да преразгледа възможността фондовете на ЕС у нас да бъдат използвани по правилата, информира БТА.

Вицепремиерът отбеляза, че това е препоръка без законодателен характер, както и една от няколкостотинте в този доклад.

Златанова дори допусна, че може да има българско авторство на текста, с който Европейският парламент поиска Брюксел да преоцени отпускането на пари от еврофондовете за страната ни.

„За мен не е изненада, че това се случва точно в този предизборен момент. Няма да се изненадам също, ако черновата на тази препоръка е писана в София“, каза Златанова.

По думите й се спекулира много, че докладът касае това правителство. Периодът, който се визирали в писмото бил 2012 година.

„Решението на български съд вчера показа много ясно как се управляваше държавата в този период. Хората, които наложиха този стил на управление, ги призовавам да не използват европейските институции за вътрешно партийни предизборни цели“, поясни вицепремиерът, цитирана от БНР.

Депутатът от БСП Деница Караджова също увери, че няма опасност парите от еврофондовете за България да бъдат спрени.

„Евродокладът не поражда правни последствия и на база на него не може да се стигне до спиране на евросредства за България“, заяви Караджова в ефира на БНТ.

Тя подчерта, че правителството работи усилено за това да се намали до минимум загубата на евросредства през този програмен период.

Караджова допълни също, че усилията са били насочени към много интензивно разплащане на вече стартирали проекти.

 

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти