Златните резерви на Турция вече са по-големи от индийските
09.02.2018 | 15:55
econ.bg
Златните резерви на Турция вече са по-големи от индийските
Президентът Ердоган призова турците да използват злато вместо долари, за да спрат спада на лирата спрямо долара

По данни на Световния съвет за златото златният резерв на Турция към настоящия момент възлиза на 564,80 тона.

По този показател Турция се нарежда сред първите 10 държави в света с най-голям резерв от злато и е изместила от 10-ото място Индия. Според същия източник първенството по златни резерви държи в света е на САЩ - 8133 тона, на второ място е Германия и на трето Италия. 

Турски специалисти посочват, че притежаваното злато от страната формира 18,3 на сто от валутните резерви на Турция. Само през 2017 г. страната два пъти е увеличила златните си резерви, съответно с 30,1 тона и 33,9 тона. Златният резерв на страната започва да нараства през 2011 г., след като централната банка прие "План за действие", с който започна купуването на злато. 

Президентът Реджеп Ердоган призова турците да използват злато вместо долари, за да спрат спада на лирата спрямо долара. Централната банка разреши на турските банки да провеждат т.нар. "дни на златото", които станаха много популярни и чиято цел е да преференцират изкупуването на златото в различни форми - пендари, накити и т.н, от гражданите, кътани допреди "под възглавниците". 

Традиция в Турция е даряването на злато при най-различни поводи - на сватби, кръщенета, рождени дни. 

Благодарение на въведените преференции от 116.1 тона през септември 2011 г., златният резерв на Турция към началото на месец февруари 2018 е достигнал 564.80 тона, страната от 15-то място е достигнала 10-то място в света, посочват специалистите. 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти