Златото стартира новата седмица с ръст
06.11.2017 | 14:00
econ.bg
Златото стартира новата седмица с ръст
Добри макроикономически данни от миналата седмица в САЩ подсилиха и без това високите очаквания, че Фед ще повиши лихвите през декември

Цените на златото стартират седмицата близо до най-ниските си нива от три месеца насам. Добри макроикономически данни от миналата седмица в САЩ подсилиха и без това високите очаквания, че Фед ще повиши лихвите през декември, както и че през 2018 г. затягането на паричната политика ще продължи и следващата година.

Златото поскъпва леко - с 0,16% - до 1 271,22 долара за тройунция към 12:10 часа българско време.

Ценният метал записа седмично поевтиняване от около 0,2%, което е третото поредно седмично понижение. 

В петък Институтът за управление на предлагането (ISM) съобщи, че индексът за активността в сектора на услугите се е повишил до 60,1 пункта – най-високата стойност от 2005 г. Други данни пък показаха, че новите фабрични поръчки в САЩ се повишават втори пореден месец през септември.

Докладът за заетостта отчете 261 хил. нови работни места през октомври, което е под очакванията, но представлява ускорение спрямо септември. Освен това безработицата се понижава до най-ниското си ниво от декември 2000 г.

Следващото заседание на Фед е на 12 и 13 декември, като пазарите на фючърси върху федералните фондове показват 100% вероятност да видим повишение на лихвените проценти.

Златото е чувствително към повишаване на лихвите, тъй като това увеличава и пропуснатите ползи при инвестициите в ценния метал, тъй като той не носи доходност.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти